Skip to main content

Microsoft Classroom nieuw binnen Office 365

Lamp Kennisbank
Microsoft Classroom nieuw binnen Office 365

Microsoft Classroom nieuw binnen Office 365

Sinds kort heeft Microsoft speciaal voor het onderwijs een app ontwikkeld die het leven van veel leraren makkelijker moet maken! Microsoft Classroom. Het is een (gratis in Office 365 for Education) app die gemaakt is om je groep te beheren. Deze zit geïntegreerd in Office 365 for Education.

Apps

Microsoft Classroom koppelt verschillende apps (Onenote Classnotebook, Onedrive, Sharepoint, E-mail e.d.) in een omgeving zodat je groep hier makkelijker mee kan werken. Als je als leerkracht een groep aanmaakt in Classroom maakt deze ook automatisch een Onenote notebook aan voor je klas waarbij je als leerkracht in de persoonlijke ruimte van alle leerlingen kan maar als leerling alleen in je eigen ruimte! In de notebook is ook een samenwerkingsruimte en een ruimte waar de leerlingen alleen kunnen lezen en niet schrijven.

Opdrachten

Als leerkracht kun je voor alle leerlingen ook opdrachten klaar zetten waarbij je bijlagen kunt toevoegen. Bij deze bijlagen kun je ook aangeven of de bijlage naar de persoonlijke ruimte van de leerlingen gekopieerd moet worden. In dit geval wordt er een kopie gemaakt (afhankelijk van wat voor bestand het is) in de Onedrive of Onenote van de leerlingen. Hier kunnen de leerlingen vervolgens zelf in gaan werken en als ze de opdracht voltooid hebben kunnen ze deze weer (digitaal) inleveren. Als leerkracht krijg je hier weer een melding van en heb je een aantal opties. Je kunt de opdracht nakijken, feedback geven en beoordelen. Je kunt ook de opdracht ’terug sturen’ naar de leerling als het ingeleverde niet voldoet aan de opdracht. De leerlingen zien vervolgens de beoordeling, de feedback en/of de teruggestuurde opdracht.

Intuïtief

Wat ik vooral erg mooi vind aan deze nieuwe ontwikkeling is dat Microsoft Classroom erg gebruiksvriendelijk is voor leerkracht en leerling! Leerlingen gaan intuïtief om met programma’s en snappen meteen hoe dit werkt. Ook het feit dat de opdrachten van leerlingen automatisch opgeslagen worden (ook tijdens het werken!) is een pluspunt! Ze hoeven niet na te denken waar het moet staan (in Onedrive, Sharepoint enz.) maar dit is op de achtergrond al geregeld. Een bijkomend voordeel is dat je helemaal papierloos kan werken en dit is dus erg milieubewust. Daarnaast kunnen de leerlingen niet meer met smoesjes aankomen dat hun werkstuk weggewaaid is of door de hond is opgegeten!

Praktijktest

Omdat ik erg nieuwsgierig was hoe het werkte heb ik het getest in de praktijk met een tiental leerlingen uit groep 8. Het was een succes! De leerlingen hadden vóór deze middag nog nooit met Office 365 of e-mail gewerkt maar na een korte (5 min.) uitleg over hoe in te loggen hebben ze de rest van de opdrachten zelf kunnen maken! Ik had bewust gekozen voor een aantal verschillende verwerkingsvormen zodat ik alles goed kon testen. Alles ging via Classroom. Ze moesten in Onenote samen brainstormen over wat ze willen leren bij een nieuw thema. Na de opdracht en een uitleg gelezen te hebben moesten ze individueel een mindmap maken over klimaten in de persoonlijke ruimte van de Onenote klasnotitieblok. Als ze klaar waren moesten ze deze ook inleveren zodat ik het kon beoordelen. Daarna moesten ze de titelpagina van een werkstuk maken in Word Online en ook deze weer inleveren.

App op je telefoon

Naast bovenstaande is er ook een aparte app gemaakt voor op je telefoon of tablet die je kunt koppelen met je app binnen Office 365. Hier kun je zien wanneer er iets ingeleverd wordt. Je kunt opdrachten beoordelen of terug sturen en je kunt hiervoor pushberichten aan en uit zetten.