Skip to main content

LET OP! Oplichting door “Microsoft-bellers”

Lamp Kennisbank
LET OP! Oplichting door “Microsoft-bellers”

LET OP! Oplichting door “Microsoft-bellers”

Wellicht heeft u het al gehoord in het nieuws. Een zogenaamde “medewerker van Microsoft” belt op, soms zelfs meerdere keren om computerproblemen op te lossen terwijl mensen zelf van niets weten. Vaak gaan mensen echter twijfelen en doordat ze “overvallen” worden door het moment trapt men er helaas toch vaak in.

Deze vorm van fraude speelt al enige jaren maar lijkt de laatste tijd weer toe te nemen. De kans is zelfs groot dat u het ook al heeft gehoord in uw eigen omgeving. De Microsoft-medewerker geeft bijvoorbeeld aan dat uw computer geïnfecteerd is met een virus terwijl dit helemaal niet het geval is. Ze willen uw computer overnemen om eventuele “problemen” zo op afstand op te lossen. 

In werkelijkheid zijn ze vooral uit op uw inloggegevens en vervolgens maken ze van deze gelegenheid gebruik om b.v. malafide software te installeren waarmee ze uw privacy gevoelige gegevens kunnen bemachtigen met alle nadelige gevolgen van dien! Ook kunnen ze geld vragen in de vorm van b.v. ITunes kaarten, Bitcoins etc. Belangrijk in deze is om te weten dat Microsoft nooit ongevraagd mensen zal gaan bellen. Wanneer u met een dergelijke situatie wordt geconfronteerd is het advies dus om het gesprek te beëindigen en op te hangen! Zoals eerder aangegeven worden mensen dus vaak door een dergelijke situatie “overvallen” en voor u het weet heeft u wellicht toch al bepaalde gegevens doorgegeven. Probeer om op uw computer dan in ieder geval niet meer te internetbankieren en wijzig zo snel mogelijk uw wachtwoorden. Het is aan te raden om dan een deskundige in te schakelen om naar de computer te kijken. Het is namelijk mogelijk dat er schadelijke software is geïnstalleerd op uw computer. ICT voor School kan u hierbij uiteraard helpen en geeft advies!